Generalitats de l’Epilèpsia2021-03-21T19:02:36+01:00

Què és l’Epilèpsia?

  • Definició acadèmica: L’epilèpsia és un trastorn cerebral en el qual una persona té una predisposició a patir crisis epilèptiques repetides en el temps. Les crisis epilèptiques són episodis d’activitat elèctrica cerebral descontrolada, sobtada i anormal que poden manifestar-se de diverses maneres segons quina regió del cervell sigui l’afectada.
  • Definició casolana: Què passa quan a casa hi ha moltes coses engegades? Que salten els ploms. Doncs això és el que passa al nostre cos quan tenim massa activitat elèctrica al nostre cervell. La manera que es manifesta és amb una crisis.

Afecta a molta gent?

  • És la malaltia neurològica més comuna.
  • 7 de cada 1000 persones tenen epilèpsia.
  • Afecta a homes i dones per igual i a totes les franges d’edat.
  • 50 milions de persones al món tenen epilèpsia.

Quan pots debutar?

A qualsevol edat però hi ha dos pics d’incidència entre 2 i 18 anys i a partir dels 55-60.

Causes

Les causes de l’epilèpsia són múltiples i variades. Hi ha causes genètiques (com pot ser una proteïna anòmala), durant el part (falta d’oxigen al cervell), de traumatisme crani-encefàlic, de tumor cerebral, de malaltia degenerativa o demència, etc. Al voltant de la meitat dels pacients amb epilèpsia no tenen una causa específica.

L’epilèpsia pot venir de naixement, però és més probable que sigui adquirida al llarg de la vida i, igualment, en aquests casos sol ser més traumàtica.

Diagnòstic de l’Epilèpsia

El diagnòstic de l’epilèpsia es realitza conforme es van repetint les crisis al llarg de la vida. Es demana informació al pacient i als acompanyants que han presenciat les seves crisis. Aquesta és la principal eina de metge en el diagnòstic de l’epilèpsia; en aquest sentit, tan important és l’aspecte que mostren les crisis com les circumstàncies prèvies a les mateixes.

Altres eines bàsiques per al seu diagnòstic són l’electroencefalograma (EEG), la Tomografia Computeritzada (TAC) i la Ressonància Magnètica cerebral (RM). L’electroencefalograma es tracta d’un equip que registra les descàrregues elèctriques mitjançant cables que poden mostrar patrons específics ajudant a la diagnosi de l’epilèpsia. Els mètodes basats en imatge com el TAC o la ressonància magnètica es poden utilitzar per buscar qualsevol tipus de lesió que causin les crisis.

És important un diagnòstic des del primer moment en què apareixen els símptomes. Per exemple, en persones que pateixen absències, detectar-les i tractar-les perquè no acabin amb crisis més greus.

Notícies relacionades

Go to Top