Avui 21 de juny és el “Dia de la Música”. La música forma part de nosaltres des dels nostres ancestres. Aprofitant aquesta celebració, vull parlar de les teràpies creatives: la dansateràpia, l’artteràpia, la poesiateràpia i el psicodrama. Avui ens centrarem amb la musicoteràpia.
La Musicoteràpia és la utilització de la música i/o dels seus elements (so, ritme, melodia i harmonia) per un musicoterapeuta qualificat. Aquesta disciplina la pots realitzar individualment o en grup. Ens ajuda a promoure la comunicació, l’aprenentatge, la mobilització, l’expressió, l’organització o d’altres objectius terapèutics rellevants, per tal d’assistir a les necessitats físiques, psíquiques, socials i cognitives.
La Musicoteràpia busca descobrir potencials i/o restituir funcions de l’individu per a una millor qualitat de vida ja que ajuda en determinats trastorns i disfuncions per afavorir el benestar físic, mental i emocional.
La musicoteràpia parteix de la idea que la música proporciona plaer, benestar, tranquil·litat i altres efectes emocionals agradables. Un exemple serien les cançons de bressol que mares i pares canten als fills per donar-los benestar, tranquil·litat i que es puguin dormir. A partir d’aquí, la musicoteràpia investiga i intenta descobrir solucions per tal de millorar la nostra salut de manera diferenciada a d’altres solucions terapèutiques convencionals.
Aquesta disciplina es pot treballar tant preventivament per detectar possibles trastorns com clínicament quan ja els hem detectat i els volem resoldre.
La música produeix efectes beneficiosos en el sistema sensorial, cognitiu i motor (de forma sedant o estimulant), estimula la creativitat, el pensament, el llenguatge, l’aprenentatge i la memòria. És un estímul agradable i plaent per al cervell que ajuda també a la relaxació, efecte conegut des de l’estimulació fins i tot dins de l’úter matern o etapa prenatal.
Els beneficis que la musicoteràpia aporta són nombrosos. Entre ells es troben:
- A nivell cognitiu: augment de la capacitat d’aprenentatge, millora de l’orientació, augment de la capacitat d’atenció i concentració i estimulació de la comunicació i el llenguatge;
- A nivell físic: manteniment de la mobilitat de les articulacions i força de la musculatura, relaxació i disminució dels nivells d’ansietat;
- A nivell socioemocional: augment de les interaccions socials, millora de les habilitats socials i l’autoestima, prevé l’aïllament.
Aprofitem aquestes teràpies realitzades per professionals.
Si jo puc, tu també #epilep

Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.