Gairebé tots passarem alguna vegada a la vida per una fase del dol davant la pèrdua d’un ésser estimat o perquè ens donen una mala notícia.

Algunes d’aquestes fases estan reconegudes i identificades per la psicologia.

Des de 1969 en aquest camp de la psicologia domina la teoria de les 5 fases del dol, desenvolupada per la psiquiatra Elisabeth Kübler-Ross.

En el seu llibre “Sobre la mort i el morir” va presentar aquest model general de cinc etapes de dol que expliquen com se senten les persones en diferents moments de la seva dol i com tendeixen a actuar.

  1. Etapa de la negació

Aquesta negació pot inicialment esmorteir el cop i ajornar part de el dolor, però aquesta etapa no pot ser indefinida perquè en algun moment xocarà amb la realitat.

  1. Etapa de la ira

En aquesta fase són característics els sentiments de ràbia i ressentiment, així com la recerca de responsables o culpables. La ira apareix davant la frustració perquè la mala notícia és irreversible, que no hi ha solució possible i es pot projectar aquesta ràbia cap a l’entorn, incloses altres persones properes.

  1. Etapa de la negociació

En aquesta fase les persones fantasiegen amb la idea que es pot revertir o canviar la mala notícia. És comú preguntar-se què hauria passat si …? o pensar en estratègies que haurien evitat el resultat final, com I si hagués fet això o allò?

  1. Etapa de la depressió

La tristesa profunda i la sensació de buit són característiques d’aquesta fase, el nom no es refereix a una depressió clínica, com un problema de salut mental, sinó a un conjunt d’emocions vinculades a la tristesa naturals davant una mala notícia.

  1. Etapa de l’acceptació

Un cop acceptada la mala notícia, les persones en dol aprenen a conviure-hi. Amb el temps recuperen la seva capacitat d’experimentar alegria i plaer.

Però segons els experts les persones no passen necessàriament per totes aquestes etapes ni en aquest ordre específic, així que el duel es pot manifestar de diferents maneres i en moments diferents per a cada persona.

Quan el dol es torna un problema?

Quan la persona es queda totalment paralitzada. Quan això passa el millor és parlar-ho amb el metge, amb amics, amb els teus pares, etc. A través de les Associacions podem indicar els professionals més adequats.

Si jo puc, tu també #epilep