L’Associació Canina de Treball humanitari (ACATH) entrena gossos per ajudar a persones que tenen epilèpsia des de 2013.

Aquest tipus de gossos estan reconeguts per la llei amb el nom de “Gossos de Avís”, encara que també són anomenats “Gossos d’Alerta Mèdica”. Són gossos que avisen de la imminència de patir una crisi epilèptica, ja sigui als seus usuaris o a terceres persones.

El principal motiu pel qual ACATH decideix involucrar-se en aquesta iniciativa va ser el fet que no existien a Espanya gossos d’aquesta índole i una família va contactar amb l’entitat sol·licitant un gos d’avís. Després d’una extensa investigació, creació de protocols d’actuació i anàlisi del cas concret sol·licitat, es va decidir començar una via de treball nova per a l’entitat.

Finalment, ACATH va entrenar i lliurar una gossa a la família sol·licitant de nom Nala i de raça Gos d’Aigües. Aquesta gossa va ser entrenada durant 12 mesos abans de lliurar-la a la família, tenint l’edat d’un any i vuit mesos en el moment del lliurament.

L’èxit rotund d’aquest primer treball a Espanya va ser tal que va ser difós pels principals mitjans de comunicació de país, on la família va tenir l’oportunitat d’explicar l’emotiva història de com un gos els va canviar la vida. La Nala va ser entrenada amb total èxit per avisar moments abans que el fill petit de la família tenia una crisi epilèptica de pèrdua de consciència, podent situar-lo en una zona segura per evitar perilloses contusions. També va ser entrenada per portar a l’ordre tovallons de paper, eina que era imprescindible per atendre les crisis de l’infant. Finalment, va ser entrenada per estimular el nen durant les crisis per recuperar la consciència molt més aviat que en condicions normals.

Després d’aquest primer treball, ACATH ha atès centenars de persones d’Espanya i de la resta de món, analitzant els seus casos i estudiant la viabilitat de possibles nous projectes per ajudar a persones que tenen epilèpsia.

Hem après molt de totes les persones interessades amb les quals hem contactat. Hem pogut ajudar a més persones lliurant més gossos ajudant a viure l’epilèpsia d’una millor manera, aportant una major qualitat de vida als usuaris d’aquests gossos d’assistència.

Quins requisits hauria de tenir la persona usuària per poder gaudir de l’ajuda d’un gos entrenat per ACATH?

El primer requisit és trobar-se geogràficament en un lloc on ACATH pugui atendre el servei de visitar a l’usuari, per ajudar a mantenir les conductes entrenades en el gos. ACATH ofereix servei de lliurament de gossos d’avís a usuaris de la província de Barcelona.

El segon requisit i no per això menys important, és voler un gos. Algunes persones s’interessen per les coses que un gos d’assistència pot fer. També han de pensar que aquest no és una màquina de detectar crisi, sinó un gos que necessita les cures bàsiques de qualsevol gos i en ocasions aquestes són més dures del que podem pensar .

Hi ha múltiples factors que ACATH analitza a l’hora de recomanar un gos d’avís o no a la persona sol·licitant. Tots aquests factors van encaminats a assegurar el benestar del gos en l’ambient de l’usuari i fer un pronòstic d’efectivitat de la feina del gos per a cada cas.

L’epilèpsia és una malaltia que no tothom la té de la mateixa manera, les crisis poden ser molt diferents d’un usuari a un altre, així com la freqüència de les mateixes. Per això és tan necessari analitzar la informació en cada un dels casos.

Tot això fa que sigui imprescindible contactar amb ACATH per conèixer com un gos d’avís podria ajudar en un cas concret.

Quin és el procés tradicional d’entrenament del gos d’avís?

L’entitat adquireix un gos jove o cadell després de seleccionar minuciosament per a un projecte concret, el manté al centre d’ensinistrament entre sis mesos i un any i l’entrena. L’usuari rep una formació de diverses setmanes sobre el maneig del gos anteriorment a la lliurament. Finalment es lliura a l’usuari i ACATH visita regularment a l’usuari per garantir un bon procés de vinculació, les visites s’allarguen en el temps durant mesos posteriors. ACATH manté contacte amb l’usuari per oferir-li suport tècnic i s’inicia el procés de acreditació a la Generalitat de Catalunya. Durant la vida operativa de l’animal es manté el contacte amb l’usuari per ajudar-lo a mantenir les conductes desitjades en el gos d’assistència.

El procés de vinculació pot ser molest per a l’usuari?

Podem dir amb tota seguretat que l’aprenentatge de l’ús del gos per part de l’usuari és una experiència emotiva i motivacional per aquest.

El gos d’avís té un efecte terapèutic?

La naturalesa de l’enllaç que es crea amb l’usuari és tan fort que provoca un efecte terapèutic en la persona, generant autoconfiança i estabilitat emocional.

Alguna administració pública o privada finança les despeses dels gossos d’avís?

La trista resposta és no. ACATH aplica una subvenció pròpia en cada un dels gossos lliurats, encara que lamentablement les despeses finals per a l’usuari poden aturar a algunes famílies a adquirir un gos d’avís.

Hauria d’haver més gossos d’avís per a persones que tenen epilèpsia?

Després d’haver vist com els gossos d’avís de ACATH han canviat la vida a la gent que els han adquirit, la resposta a aquesta pregunta no pot ser una altra que “I tant!”. Però per aconseguir-ho farien falta més ajudes de l’administració pública.

On podem aconseguir informació addicional?

Podem trobar informació al web de ACATH, reportatges televisius, articles relacionats, arxius audiovisuals, etc. Però si res de tot això és suficient, podem contactar directament amb ACATH per ampliar tota aquella informació que ens interessi.

Ramón Pampin
President de ACATH i director de la Secció d’Assistència.

web
video