Hi ha estudis des de 1920 que demostren que una bona alimentació ajuda en el control de les crisis epilèptiques. Aquests estudis es basaven en la dieta cetogénica. Recentment s’ha vist que no cal ser tan estricte per veure certs canvis. Una alimentació baixa en índex glucèmic (sucres) millora el control de les convulsions. Aquesta, a diferència de la cetogénica, no cal control mèdic i poden ser utilitzades per qualsevol que desitgi millorar la seva salut. Perquè influeixi sobre l’epilèpsia no és d’un dia per l’altre, pot prendre diversos dies o setmanes.

Com en tots els canvis d’alimentació no es pot realitzar de cop. Haurem de canviar els hàbits un a un i poc a poc. Els estudis diuen que es triguen 21 dies seguits per fer un canvi d’hàbit.

El primer que hauríem de fer és eliminar els sucres simples amb alt índex glucèmic (els que el nostre cos els absorbeix ràpidament). Després d’unes setmanes comprovarem que el seu cos ja no els hi demana.

Quins són aquests aliments?

  • Endolcidors: Sucre, xarops d’atzavara, etc.
  • Begudes: Sucs de fruita, begudes esportives, gasoses, etc.
  • Dolços: Pastissos, brioixeria, caramels, galetes, etc.
  • Aliments processats: Cereals endolcits, patates fregides, menjar preparat, etc.
  • Fruites: Fruits secs, fruites dolces.

El següent pas seria menjar una dieta el més natural i integral possible. A integral ens referim a utilitzar aliments poc o sense processar.

Un aliment sense processar i natural té major contingut de nutrients per tant ens alimenta millor.

Per fer una bona dieta hem de hidratar-nos bé prenent aigua o infusions. Una proteïna de bona qualitat amb carbohidrats com les lleguminoses, els cereals integrals, una bona quantitat de verdures que ens aporten les vitamines i una mica d’oli d’oliva primera premsada en fred. Un bon refrigeri per mig matí o tarda seria uns fruits secs (nous) o llavors (de gira-sol, de carbassa, chía, etc.).

Altres aliments recomanats són els lactis fermentats (com els formatges, iogurts i quefir) i els greixos bones com l’alvocat.

Un esquema alimentari ric en greixos i baix en hidrats de carboni busca que l’organisme obtingui la seva energia a través dels greixos i no de la glucosa.

Com podreu veure és una dieta apta per a tothom que es vulgui cuidar una mica. Un punt molt important és que la nostra dieta l’ha de controlar un professional de la salut.

Si jo puc, tu també #epilep